Knipsellunet

Nieuws van de Groene Lunet
juni 2021


Beste [subscriber:firstname | default:lezer],

In deze nieuwsbrief:
  1. Bomen kappen
  2. Kennismaken met ....
  3. Tuintip van de maand
  4. Accu-gereedschap
  5. WBTR
  6. En verder

1. Bomen kappen

De gemeente Utrecht is heel zuinig op de bomen in de stad. Een boom mag daarom ook niet gekapt worden zonder vergunning. Dit geldt ook voor bomen in particuliere tuinen en dus ook op jouw volkstuin. Overleg daarom altijd met iemand van de tuincommissie als je last hebt van een boom. Snoeien kan ook al veel helpen.

2. Kennismaken met Sanne Uittien en Anne-Marie (tuin 62)

Tekst: Marjolein Starreveld (tuin 42)
bijgesneden_versie_NBjuni2021
Lid van de Groene Lunet sinds
2019
Waarom wilden jullie een tuin?
Om lekker buiten te zijn, met je handen in de aarde. We zijn allebei opgegroeid met tuinieren en de smaak van zelf geteelde groenten. Daar kan niets tegenop. Het is fantastisch om iets te zien opgroeien wat je zelf kweekt.
Hoe bevalt het?
Het is fijn zo’n tuin. Zeker in coronatijd, met al dat binnen zitten achter de computer. Je hoort de kikkers en vogels, er zit een specht op de tuin. Je plukt verse bloemen uit je eigen tuin, het is echt genieten.
Tuinieren jullie altijd samen?
In eerste instantie kreeg Sanne deze tuin aangewezen. Hij was enorm verwilderd en nogal een klus in je eentje. Gelukkig had buurvrouw Anne-Marie zin om tuingenoot te worden en konden we aan de slag. Na een winter karton op de tuin met veel compost hadden we in 2020 een geweldige opbrengst.
Wat is de trots van jullie tuin?
Vorig jaar een geweldige oogst en dit jaar ons vijvertje. “Mijn kinderen wilden net als bij opa en oma een paddenpoel”, verteld Anne-Marie. Ze kozen zelf de waterplanten uit en inmiddels hebben de eerste kikkers en padden zich aangediend.
Hebben jullie nog tips voor het bestuur?
Een jaarlijkse planten- en zadenmarkt met biologische kwekers die bijzondere soorten aanbieden en de tuinders zelf die plantjes aanbieden.

3. Tuintip van de maand

Deze keer natuurlijk een tip van Sanne en Anne-Marie (tuin 62)
Bedek de bodem tussen je aardbeien met hennepvezel. Dit voedt het bodemleven en je aardbeien liggen lekker droog en schoon. Kijk maar eens op Hennep Info
Groene ideeën of een geweldige tip? Stuur hem naar mstarreveld@gmail.com

4. Accu-gereedschap

Twee weken geleden hebben we de leden via een enquête gevraagd wat ze vinden van het plan om een deel van het gereedschap te vervangen door accu-apparaten: 46 leden hebben de enquête ingevuld, waarvan er 43 (93,5%) voor waren. We gaan het plan dus uitvoeren.
Maar er waren ook opmerkingen, waar we graag op reageren:
- oude spullen wegdoen, die het nog doen, is verspilling. Daarom gaat het oude gereedschap weer naar nieuwe eigenaren
- hoe milieuvriendelijk is accu-gereedschap eigenlijk? In elk geval geeft het minder herrie en geen uitstoot van uitlaatgassen.
- wie mag het gereedschap gebruiken?
In eerste instantie is het bedoeld voor algemeen gebruik, bijv tijdens de tuinbeurten. Maar leden kunnen het ook lenen voor hun eigen tuin, op afspraak met een lid van de tuincommissie of het bestuur.

5. WBTR

Alle verenigingen, stichtingen en coöperaties in Nederland moeten vanaf 1 juli voldoen aan de nieuwe wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Dat geldt dus ook voor de Groene Lunet.
Het bestuur heeft daarvoor een nieuw bestuursreglement opgesteld, waarin onder andere staat hoe we er voor zorgen dat nooit één bestuurslid het alleen voor het zeggen heeft, dat er altijd vier ogen kijken naar uitgaven boven een vastgesteld bedrag en dat een bestuurslid bij belangenverstrengeling niet mag meestemmen. Op de ALV in november kunnen de leden zich hierover uitspreken. Daarna moeten de statuten nog worden aangepast. Het concept bestuursreglement kun je hier inzien.

6. En verder

Tuinbeurt zaterdag 5 juni
We hangen weer taken op, waar je op kunt inschrijven en die je dan ergens deze week kunt doen.
Wel is er zaterdag om 11.00 uur koffie voor iedereen, die dan op de tuin is.
Barbecue
Op zaterdag 28 augustus houden we weer de jaarlijkse tuin-barbecue. Vorig jaar kon dit festijn helaas niet doorgaan. Nu zijn de vooruitzichten beter. Dus zet 28 augustus alvast in je agenda.
Algemene Ledenvergadering
De Algemene Ledenvergadering (ALV) is de plaats, waar de leden besluiten over het beleid van het bestuur. Dit jaar staat de vergadering gepland voor donderdagavond 4 november. Die mag ook in de agenda.
Bijen demonstratiekast
Misschien heb je hem al gezien, maar Jochem heeft de demonstratie bijenkast weer terug gezet in het vogelbosje bij de ingang.

email facebook website