Knipsellunet

Nieuws van de Groene Lunet
april 2021

Themanummer Bijenstal


Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
  1. Themanummer bijenstal
  2. Kennismaken met ....
  3. Tuintip van de maand
  4. De nieuwe bijenstal is af
  5. Foto's bijenstal
  6. En verder

1. Themanummer bijenstal

De nieuwe bijenstal staat. Reden voor de redactie van de Nieuwsbrief om hier in dit nummer ruim aandacht aan te besteden. Ook nieuw is dat Marjolein Starreveld (tuin 42) voor het eerst een lid van de maand heeft geïnterviewd. Haar bijdrage lees je hieronder.
We wensen jullie veel leesplezier.
Jochem (Middel)

2. Kennismaken met Jochem Hogenhuis (tuin 33, bijentuin)

Lid van de Groene Lunet sinds
2009
Waarom wilde je bijen houden?
Ik heb het bijen houden van mijn vader geleerd en kreeg mijn eerste bijenvolkje toen ik 10 jaar oud was. Toen Ludy mij vroeg om ook bijen te gaan houden op de Groene Lunet vond ik dat een mooie kans om mijn leuke hobby van vroeger weer op te pakken. Ik vind het super om de ontwikkeling van een volk gedurende een jaar te zien.
Hoe bevalt het?
De bijen geven me rust, ik kan de hele dag kijken naar dat bezige volkje. Ze voelen je gemoedsrust ook heel goed aan, of eigenlijk ruiken ze dat. Bijen hebben een geweldig reukvermogen. Het zijn in principe hele vreedzame diertjes. Maar als jij niet kalm bent en onverwachte bewegingen maakt gaan ze steken.
Met wie zorg je voor je tuin?
Samen met mijn vrouw Marijn. We hebben samen een mooie rolverdeling: ik ben van het bouwen en de bijen en Marijn zorgt voor de planten en bloemen. Het slingeren en verkopen van de honing doen we samen.
Wat is de trots van je tuin?
De nieuwe bijenstal met de prachtige wilgentenen schutting die Marijn heeft gevlochten. Het was al jaren mijn droom om een mooie bijenstal te bouwen met een sedumdak en een mooie lichtstraat en een werkblad bij de hand. Ik wilde het een natuurlijke uitstraling geven. Sedum en veel planten en bloemen die in de bijentuin staan zijn voor de bijen.
Geheime bijentips
Wist je dat bijenhoning goed is tegen hooikoorts? Eet je honing uit je eigen omgeving, dan helpt dat bij resistent tegen de pollen.
Vind je de bijen toch wat spannend van dichtbij? Er zit een heus venster in de schutting zodat je op afstand kunt genieten van het nijvere volkje.

3. Tuintip van de maand

Deze maand natuurlijk een tip van onze imker Jochem.
Heb je nog een stukje grond wat je niet gebruikt? Zaai dan de groenbemesters Phacelia (ook wel Bijenvoer genoemd) of Borage (Komkommerkruid), dat vinden de bijen ook erg lekker vanwege de vele nectar en stuifmeel die ze eruit kunnen halen. Deze planten komen o.a. ook in het zaaibed in de bijentuin.

4. De nieuwe bijenstal is af!

Na een winter hard werken, en met hulp van een aantal leden (dank!) is de nieuwe bijenstal op de bijentuin (bijna) af. Ik ben blij met het resultaat! Er staan al twee zachtaardige volken die volop vliegen en de eerste honing kamer zit er alweer op. In de loop van het voorjaar komen er nog een paar volkjes bij.
Ik vind het altijd leuk om het bijenhouden te laten zien en er uitleg over te geven aan iedereen die daar interesse in heeft. Eind mei ga ik weer honing slingeren, met in achtneming van de Corona maatregelen is iedereen welkom om te komen kijken. Ik zal bij het schuilhuisje een bericht plaatsen over de precieze datum.
Het betreden van de bijentuin is alleen toegestaan om de bijen en bijentuin te bezichtigen. Verder is het met het oog op de veiligheid verboden voor kinderen om de bijentuin te betreden zonder begeleiding van een volwassene. Het is van belang om je niet in de vliegrichting van de bijen te begeven en om rustig te bewegen, om steken te voorkomen. Verder kan het zijn dat ik de deur van de bijenstal sluit als ik net met de volken bezig ben geweest waardoor ze en beetje verstoord zijn.
Begin mei zal ik net als afgelopen jaar weer een demonstratie bijenvolkje bij de ingang van ons complex zetten, voel je vrij om zo nu en dan een kijkje te nemen achter de deurtjes!
Jochem Hogenhuis, imker De Groene Lunet

5. Foto's bijenstal

Bijenstal voorkant
de tuin is nog even kaal, maar de nieuwe bijenstal staat er prachtig bij
Bijenstal binnen, JH in volk
De imker aan het werk
Bijenstal ingang
De ingang
Oude bijenstal De Groene Lunet
Dat een nieuwe bijenstal geen overbodige luxe is, is goed te zien.

6. En verder

Tuinbeurt 10 april
De eerstvolgende tuinbeurt is op zaterdag 10 april. Voor de klussen hangen we weer een intekenlijst op, waardoor je alleen of in kleine groepen coronaproof kunt werken. Intekenen kan vanaf donderdag 10 april; de uitvoering graag uiterlijk zaterdag 17 april.
Pompen
De waterpompen zijn weer aangesloten.

email facebook website