Knipsellunet

Nieuws van de Groene Lunet
september 2020

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
  1. We hebben het keurmerk!
  2. Kennismaken met ....
  3. Tuintip van de maand
  4. Toegangshek vaker dicht
  5. Komen en gaan
  6. En verder

1. We hebben het keurmerk!

De weergoden waren ons onverwacht gunstig gezind (het was prachtig weer terwijl er zware hoosbuien waren voorspeld). Tijdens een gezellige bijeenkomst op zaterdag 29 augustus 2020 kreeg onze vereniging het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uitgereikt uit handen van Harrie Staas, secretaris van de AVVN. Hierna was het de beurt aan Lot van Hooijdonk, wethouder van de gemeente Utrecht om het keurmerkbord te onthullen met het aantal stippen. En dat werden er drie op een schaal van 1-4 met een score van 64% van het maximaal te behalen aantal punten. Een heel goede score voor een vereniging, die net begint aan dit traject. Het eindrapport van de keurmeesters kun je hier lezen
Trudi in tuin 1

2. Kennismaken met Trudi van Zadelhoff (tuin 1)

Lid van de Groene Lunet sinds
Ik denk sinds 2008
Waarom wilde je een tuin?
Omdat ik altijd van tuinieren heb gehouden en het miste om met mijn handen in de aarde zitten. Toen vrienden een tuin bij De Groene Lunet kregen, greep ik ook mijn kans. En heb er geen dag spijt van gehad.
Hoe bevalt het?
Het bevalt uitstekend. Het brengt me terug bij de natuur. Ik eet weer veel meer wat het seizoen geeft. Vanaf april pluk ik bloemen uit mijn tuin zodat ik er ook thuis op mijn flat van kan genieten. Tuinieren zorgt er ook voor dat ik mijn hoofd leeg kan maken wat enorm fijn is in spannende tijden.
Wat minder bevalt is de eeuwige strijd tegen de slakken.
Met wie zorg je voor je tuin?
Ik doe het alleen. Soms spreek ik er met vrienden af en die helpen dan een uurtje mee.
Wat is de trots van je tuin?
Mijn rozen, kruiden en frambozen die het reuze goed doen! Ik bewonder elk voorjaar weer de schoonheid mijn roos Gloria Dei. Een lievelingsbloem van mijn moeder en mij. Dus ook een mooie herinnering aan haar. De eerste groente van de tuin, de raapsteeltjes, verwelkom ik met open armen.
Verder de goudsbloemen die elk jaar overal opkomen en dan neem ik me voor om nu eens wel schone bedjes te maken voor de wisselcultuur, maar de goudsbloemen winnen altijd.
Heb je nog tips voor het bestuur?
Een plantjes dag in het voorjaar, waarop iedereen teveel zaaigoed of stekjes kan ruilen.

3. Tuintip van de maand

Deze keer een tip van Durk Nijdam (tuin 17).
Buiten tomaten kweken is steeds makkelijker met die warmere zomers. Een paar jaar geleden heb ik bij Vreeken zaden zaad voor buitentomaten gekocht, ras pingpongtomaat 'kootenai' Die hebben het totnogtoe erg goed gedaan buiten onder een afdakje. Je hoeft ze niet te dieven en ze geven vroeg zoete tomaatjes. Elk jaar oogst ik zelf zaad uit de rijpe tomaten. In de kas kweek ik overwegend 'arancia', een zoete oranje tomaat. Dit jaar heb ik per ongeluk ook een paar daarvan buiten uitgeplant, die nu ook volop oogst geven.
Heb je ook een tip? Mail die naar degroenelunet@gmail.com
Bewerk dit om tekst in te voegen.

4. Toegangshek vaker dicht

Er bereiken ons nog steeds meldingen van diefstal van gewassen uit de tuinen.
Het bestuur heeft daarom besloten om de openingstijden van het toegangshek te beperken tot van 9-17 uur. Buiten die die tijden willen we jullie vragen om het hek achter je weer op slot te draaien.

5. Komen en gaan

Ludy Jongkind (tuin 36) heeft per 1 september haar tuin opgezegd. Ludy is al jarenlang lid van onze vereniging en we kennen haar allemaal als een van onze imkers. Samen met haar man verkast ze naar De Pioniers, waar ze ook een tuin hebben.
Eta Mulder wordt de nieuwe huurder van tuin 36. Welkom Eta en we wensen je heel veel plezier

6. En verder

Tuinbeurt zaterdag 6 september
Komende zaterdag is staat er weer een tuinbeurt op de agenda. Wil je komen, schrijf je dan in op de intekenlijst op het werkhok.
Bijenstal
Het bestuur heeft bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een nieuwe bijenstal. Via de subsidieregeling Recreatief Medegebruik krijgen we een bijdrage voor de kosten van de bouw. Als de vergunning rond is, start de bouw rond de jaarwisseling.
Wachtlijst gesloten
Nog regelmatig lopen er mensen ons tuinenpark op met de vraag of ze een tuin kunnen huren. De wachtlijst is in een half jaar zo gegroeid, dat de wachttijd al bijna 5 jaar bedraagt. Het bestuur heeft daarom besloten om geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te nemen.
Frezen kan niet meer
Het aantal aanvragen voor het frezen van de tuin is zo afgenomen dat het bestuur besloten heeft de frees te verkopen. Het nut van frezen is steeds meer ter discussie komen staan, doordat het onkruid fijn maakt en verspreidt.

email facebook website