Knipsellunet

Nieuws van de Groene Lunet
oktober 2020

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
  1. We hebben het keurmerk!
  2. Kennismaken met ....
  3. Tuintip van de maand
  4. Waar is het demo bijenvolkje gebleven?
  5. Vertrek secretaris
  6. En verder

1. We hebben het keurmerk!

De weergoden waren ons onverwacht gunstig gezind (het was prachtig weer terwijl er zware hoosbuien waren voorspeld). Tijdens een gezellige bijeenkomst op zaterdag 29 augustus 2020 kreeg onze vereniging het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uitgereikt uit handen van Harrie Staas, secretaris van de AVVN. Hierna was het de beurt aan Lot van Hooijdonk, wethouder van de gemeente Utrecht om het keurmerkbord te onthullen met het aantal stippen. En dat werden er drie op een schaal van 1-4 met een score van 64% van het maximaal te behalen aantal punten. Een heel goede score voor een vereniging, die net begint aan dit traject. Het eindrapport van de keurmeesters kun je hier lezen
Sytze

2. Kennismaken met Sytze de Roock (tuin 28)

Lid van de Groene Lunet sinds
Sinds 2018. Dit is dus ons derde seizoen hier.
Waarom wilde je een tuin?
Mijn vrouw Charlotte en ik zijn beiden bioloog en we verbouwden al groentes op het balkon op ons flatje. Ook na de verhuizing naar een huis met tuin, bleef het verlangen naar een eigen moestuin. Dus hebben we ons aangemeld bij de Groene Lunet. De wachttijd was minder dan een jaar!
Hoe bevalt het?
Heel goed. Tuinieren is leuk. De oogst bepaalt wat er thuis op tafel komt. De Groene Lunet is een fijne plek, groen, rustig. In de herfst loopt de puf er wel een beetje uit, maar in de winter beginnen we weer met plezier aan de voorbereidingen voor het nieuwe groeiseizoen.
Met wie zorg je voor je tuin?
Samen met mijn vrouw. Zij doet vooral de bloemen en ik de groenten
Wat is de trots van je tuin?
Dat zijn de snijbloemen. Ze staan langs de randen van onze tuin. We nemen bijna altijd wel een bosje mee om ons huis op te vrolijken, of iemand een plezier mee te doen
Heb je nog tips voor het bestuur?
Een gezamenlijke composthoop zou mooi zijn. Nu wordt al het groenafval afgevoerd. Zonde. Maar ja, hoe zorg je er voor dat er geen dingen bij worden gegooid, die er niet thuis horen. Dat is nog een hele puzzel.
IMG-20200906-WA0000 (1)
Een zonnebloem van 3 meter hoog!

3. Tuintip van de maand

Deze keer een tip van Durk Nijdam (tuin 17).
Buiten tomaten kweken is steeds makkelijker met die warmere zomers. Een paar jaar geleden heb ik bij Vreeken zaad voor buitentomaten gekocht, ras pingpongtomaat 'kootenai' Die hebben het tot nog toe erg goed gedaan onder een afdakje. Je hoeft ze niet te dieven en ze geven vroeg zoete tomaatjes. Elk jaar oogst ik zelf zaad uit de rijpe tomaten. In de kas kweek ik overwegend 'arancia', een zoete oranje tomaat. Dit jaar heb ik per ongeluk ook een paar daarvan buiten uitgeplant, die nu ook volop oogst geven.
Heb je ook een tip? Mail die naar degroenelunet@gmail.com
Bewerk dit om tekst in te voegen.

4. Waar is het demo-kast bijenvolkje gebleven?

Een bericht van onze imker Jochem Hogenhuis.
Waarschijnlijk heb je er deze zomer wel een keer in gekeken, het bijen demonstratie kastje, wat achter de gezamenlijke groen bak stond. In het eerste weekend van september heb ik het weg gehaald vanwege het einde van de zomer en de daarmee gerelateerde dalende temperaturen. Een dergelijk klein volkje kan zichzelf namelijk in de winter niet zelfstandig warm houden. Vandaar dat het inmiddels is verenigd met een groot volk dat, net als mijn andere volken, de winter zal doorkomen met het eten van honing wat het zelf heeft verzameld dit jaar. Vanaf volgend jaar mei zal ik weer een nieuw klein volkje in de demo kast laten wonen.

5. Vertrek secretaris

Suzanne Giesbertz heeft haar lidmaatschap per 17 september opgezegd wegens verhuizing naar het oosten van het land. Daarmee treedt zij ook terug als secretaris en lid van het bestuur.
Tot aan de Algemene Ledenvergadering in maart volgend jaar worden haar taken waargenomen door Frank Hoek, voorzitter.
Sytze de Roock (tuin 28) heeft laten weten belangstelling te hebben om Suzanne op te volgen. De komende tijd gaat hij zich oriënteren op de functie. Als het bevalt, wil het bestuur hem bij de ALV voordragen voor benoeming.

6. En verder

Tuinbeurt zaterdag 3 oktober
Komende zaterdag staat er weer een tuinbeurt op de agenda. Wil je komen, schrijf je dan in op de intekenlijst op het werkhok.
Kruiwagens
De vereniging beschikt over 5 kruiwagens, die leden vrij mogen gebruiken. Wel willen we jullie verzoeken om ze na gebruik weer terug te zetten in de stalling.
Bankrekening geblokkeerd
Door een administratief probleem was onze bankrekening bij de ING een paar dagen geblokkeerd. Gelukkig konden we het probleem snel oplossen en werkt alles weer naar behoren. Neem contact op met Inge Scheer, penningmeester, als er hierdoor iets fout is gegaan.
Frezen kan niet meer
Het aantal aanvragen voor het frezen van de tuin is zo afgenomen dat het bestuur besloten heeft de frees te verkopen. Het nut van frezen is steeds meer ter discussie komen staan, doordat het onkruid fijn maakt en verspreidt.
email facebook website