Knipsellunet

De Groene Lunet in de winter


Tekst en foto’s Marjolein Starreveld

Een wandeling door de winterse tuin is de moeite waard. Wie oog heeft voor detail komt de fraaiste plekjes tegen.
1
2
3
Poezie langs het spoor Bloeiende chrysanten Uitgebloeide schoonheid
kleuren de tuin van de bosrank

Werk in de winter

Theo_hein_snoeien
November was alweer de laatste tuinbeurt. Met de motorzaag gaven Teun en Hein de perenboom in tuin 42 weer wat licht en lucht.
*Tip: Van begin december tot uiterlijk eind maand plant je het beste nieuwe bomen. Van november tot april staat de sapstroom van de boom stil.

Winterse klussen

Maarten_tuin41
Druiven houden van zon en ruimte, daarom verplaatste sommelier Maarten de wijnstokstaken in tuin 41 voor optimale zon op de druiventeelt volgend jaar. Dat het maar een mooi wijnjaar mag worden.

Winter in de bijenstal

medium_foto_20de_20laatste_20bijen
Buiten is het koud, maar in de kasten houdt een tros werksters zichzelf en de koningin lekker warm. De buitenste bijen koelen af en kruipen naar het middel van de bal om op te warmen. Het gaat allemaal héél rustig aan zodat ze weinig energie verbruiken. Bron: Jochem Hogenhuis( beeld: de Groene Amsterdammer)

Winterse ontdekkingen

chayote_overzicht
Chayote_vrucht
Chayoten op de Groene Lunet. Deze bijzondere exoot in tuin76 van Zhang Hu is familie van de meloen, komkommer en courgette, oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Er zijn 2 soorten waarvan de stekelige variant beter tegen het Hollandse klimaat kan. De zaden kiemen vanuit de vrucht. Lees meer over het speciale kiemproces.

Winterse groenten

boerenkool_tuin14
Een geweldige boerenkooloogst in tuin 14 van Inge Scheer. Een kwestie van vroeg beginnen, aldus Hein. Kijk voor meer zaaitips op de Bolster.

Overwinteren

takkenwal
De takkenwal op de Groene lunet is nuttig voor dieren. Veel insecten, padden of egels vinden hier hun onderdak tijdens de winter. Onder de dode warme laag op de bodem van bladeren, takjes en plantenresten kunnen de dieren zoals insecten maar ook kikkers, egels, rupsen en spinnen zich verschuilen. Vogels zoeken in de winter om aan hun eiwit te komen onder deze laag naar voedsel, naar de insecten die zich daar hebben verstopt.

Winterse mededelingen

Bestuur
Tijdens de afgelopen Algemene ledenvergadering is Inge Scheer afgetreden als bestuurslid en penningmeester. Zij blijft lid van de vereniging (tuin 14).
Sytze de Roock (tuin 29) is benoemd tot secretaris en Durk Nijdam (tuin 17) tot penningmeester. Frank Hoek blijft nog voorzitter tot de ALV van 2023.
Utrecht 900
Volgend jaar heeft Utrecht 900 jaar stadsrechten. En dat wil de gemeente vieren met festiviteiten in alle tien wijken van de stad. Het thema wordt Stad zonder Muren.
De Groene Lunet levert op een heel bijzondere manier een bijdrage voor de activiteit in Lunetten. Meer daarover in de volgende Nieuwsbrief. Die komt uit rond de jaarwisseling.

Een hele fijne winter voor iedereen. Laten we er een mooi nieuw tuinseizoen van maken.

roodborstje_beeld_NielsdeVries
email facebook website