Knipsellunet

Nieuws van de Groene Lunet
april 2022


Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
  1. Kennismaken met ....
  2. Groene Digitips
  3. Bomenplan
  4. Excursie Amelishof
  5. Zaterdag op de Lunet
  6. En verder

1. Kennismaken met ....

In deze meest gelezen rubriek spreekt Marjolein in de komende edities met nieuwe leden. Deze maand:

Fenna Cerutti (tuin 46)

Fenna_tuin46
Sinds 2022 lid van de Groene Lunet
Fenna groeide op met enthousiaste tuinders. Van haar bijna zelfvoorzienende oma tot ouders met een tuin van 1300 m² werd het tuinieren met de paplepel ingegoten. Zelf groente kweken begon voor haar met een moestuinbak op het balkon. Nu met een mooi stukje grond op de Groene Lunet kan het ware tuinieren beginnen.
Waarom wilde je tuin?
Ik wilde me graag meer onderdeel van de natuur voelen en een eigen stukje grond biedt de mogelijkheid om lekker buiten met mijn handen bezig te zijn. Ik houd daarnaast van koken en vind het leuk om te kijken wat ik kan maken met de opbrengst van de tuin. De tuin leert me veel. Zo vind ik het fascinerend om te zien dat er uit een klein zaadje een volledige plant ontstaat.
Hoe pak je de nieuwe tuin aan?
Ik vond het gek dat ik niet wist wat er in de tuin stond omdat ik de vorige tuinders niet ontmoet heb. Dus besloot ik op onderzoek uit te gaan en te ontdekken wat deze tuin te bieden heeft. De indeling van de vakken die ik tegenkwam heb ik gelaten zoals die was, het aardbeienbed heb ik opgeschoond en ik heb gekeken wat er zoal aan groenteresten te vinden was i.v.m. vruchtwisseling. Op een kwart van de tuin pas ik de No dig methode van Charles Dowding toe.
Waar doe je ideeën op voor je nieuwe tuin?
De tuinen van anderen, zoals die van mijn ouders, zijn een grote bron van inspiratie. Verder kan ik iedereen een wandeling over het tuinencomplex van de Groene Lunet aanraden. Je doet er tal van ideeën op van je medetuinders.
Heb je tips en ideeën voor de vereniging?
Ik zou het fijn vinden als er een informatiepunt was bijvoorbeeld bij het tuinhok vooraan waar je bij binnenkomst meteen de belangrijke mededelingen kunt vinden, zoals de kranen die weer aan/uit gaan en de nieuwsbrief uitgeprint. Binnen een prikbord, zoals je bij de supermarkt ziet hangen waarop je zaden, gereedschap en andere tuinzaken aanbiedt die je wilt delen of weggeven, lijkt me ook erg handig.
Tuintip van Fenna
Misschien vooral een tip voor nieuwe tuinders. Kijk wat er opkomt, neem de tijd om dingen uit te proberen en groei met je tuin mee. Het hoeft en kan niet in één keer perfect.

2. Groene Digitips

Groene Lunet Digitaal
Op internet verschijnen steeds meer handige apps en programma's voor tuinliefhebbers. Marjolein Starreveld (tuin 38) zocht er een paar voor ons uit. Deze keer speciaal voor de beginnende tuinder.

Roots to knowlegde
De beste tuinders, die je kunt volgen op social media (Engelstalig)
Gardroid
Nederlandstalige app (alleen voor Android telefoons) met veel informatie over de teeltwijze van veel groentes. Voor 3 dollar is er ook een PRO-versie
Makkelijke moestuin
De Makkelijke Moestuin is een uitgekiend moestuinsysteem waarbij je met zo min mogelijk moeite je plantjes alles geeft wat ze nodig hebben.
Heb je ook tips voor een leuke website of app over tuinieren?
Stuur ze naar Marjolein Starreveld en dan plaatsen we ze in een van de volgende Nieuwsbrieven

3. Bomenplan

De tuincommissie heeft een inventarisatie gemaakt van alle bomen op ons complex. En dat bleken er nog al wat te zijn: ruim 200 bomen op 76 tuinen of een gemiddelde van bijna 3 per tuin. Om te voorkomen dat ons tuinenpark langzaam in een bos verandert, heeft het bestuur een paar spelregels opgesteld.
Kleine bomen worden groot
boomgroei
  • Plaats bomen aan de zuidkant van je tuin, dan valt er geen schaduw op de buurtuin
  • Plaats bij voorkeur geen snelle groeiers (zoals populieren of berken) of bomen met een brede kroon (walnoten, platanen)
  • Snoei de boom tijdig en regelmatig voor hij te groot is
De 15 cm regel
Bomen met een stamdoorsnede van meer dan 15 cm op 130 cm hoogte, mogen niet gekapt worden of meer dan 40% ingesnoeid (kandelaberen). Je moet dan eerst een kapvergunning aanvragen bij de gemeente. Kosten € 624,70 voor 1-5 bomen. De gemeente maakt ieder jaar een drone-opname van ons tuinenpark. Dus het valt meteen op als er een boom is weggehaald.
Voor snoeien tot maximaal 40% van de kroongrootte is dus geen vergunning nodig.
Onderhoud bomen voor rekening tuinder
Laat bomen dus niet te groot worden, snoei ze op tijd of haal ze weg als ze te groot dreigen te worden. Vraag eventueel hulp en advies bij de tuincommissie.

4. Excursie naar de Amelishof op 11 juni

Op zaterdag 11 juni organiseert De Groene Lunet een excursie naar de Amelishof over composteren en biologisch tuinieren. Amelishof is een 18e eeuwse biodynamische tuinderij op het Landgoed Amelisweerd op nog geen kwartier fietsen van ons tuinenpark.
We worden om 11 uur verwacht en we verzamelen om 10.45 daar.
Deelname is gratis, maar je moet je wel opgeven bij ons secretariaat, omdat er maar plaats is voor een beperkt aantal mensen. Stuur een mail naar degroenelunet@gmail.com
amelishof

5. Zaterdag op de Lunet

De eerste zaterdag van de maand staat de tuinbeurt op de agenda (behalve in augustus en in de winter).
Dit jaar willen we ook de derde zaterdag van de maand (van 10 - 12.30) een gezamenlijk accent geven. Op die dag organiseren we een ruilbeurs voor plantjes, kunnen nieuwe leden advies vragen aan ervaren rotten, zijn er minirondleidingen met uitleg op de tuin van een lid of gaan we nestkastjes maken. Op de derde zaterdag zullen af en toe ook cursussen worden aangeboden (zoals een snoeicursus)
Om 11.00 uur is er koffie en thee. De nadruk ligt op de gezelligheid en wie weet leer je er ook wat. Opgeven is niet nodig, er is geen enkele verplichting. Je bent van harte welkom.
Wil je zelf iets organiseren, ook daarvoor is de derde zaterdagochtend een mooi moment.

6. En verder

Volgende tuinbeurt zaterdag 7 mei
De eerst volgende tuinbeurt is op zaterdag 7 mei van 10 - 12.30, uiteraard met koffie of thee. Je hoeft je niet op te geven. Per kalenderjaar moet je twee keer meewerken.
Ruimtecapsule
De Mars ruimtecapsule krijgt langzaam maar zeker zijn definitieve vorm. Over twee maanden verhuist hij naar een terrein bij station Lunetten als onderdeel van een veel groter Mars ruimtestation. Dit is de bijdrage van Arnoud Schaap voor de viering van Utrecht 900 jaar stadsrechten
Pompkranen vervangen
Tijdens de afgelopen tuinbeurt hebben Ton en Teun 6 lekkende kranen vervangen.
Nieuw bestuurslid
Tijdens de ALV van 17 maart 2022 is Jochem Hogenhuis benoemd tot bestuurslid met als portefeuille Coördinatie Onderhoud


email facebook website 
Email Marketing Powered by MailPoet