Knipsellunet

Nieuws van de Groene Lunet
mei 2022


Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
  1. Kennismaken met ....
  2. Groene Digitips
  3. Terugblik op eerste 3e zaterdag
  4. Plantenruilbeurs 21 mei
  5. Gasten in het bijenhotel
  6. En verder

1. Kennismaken met ....

In deze rubriek spreekt Marjolein in de komende edities met nieuwe leden. Deze maand:

Fam. Wijngaards-de Meij (tuin 6)

deDatsjavan
Maak kennis met de Roel, Jet en Noël op hun eigen Datsja mama Tanja.
Roel, Jet en Noël zijn de gepassioneerde tuinders van tuin 6. Ze raken niet uitgepraat over hun ideeën voor de tuin en de bijzondere reizen door Oekraïne, waar Roel en Jet een prachtige documentaire maakten. Voor het zien van de docu klik je op Onafhankelijk
Sinds 2022 lid van de Groene Lunet
Thuis puilde de plantenbakken van mijn vader Roel letterlijk van het dak af, aldus dochter Jet. De Groene Lunet bood uitkomst, plannen werden gesmeed en al snel ontstond de gezamenlijke tuin.
Waarom noemen jullie de tuin je Datsja mama Tanja?
Een Datsja houdt het midden tussen een volkstuin en een buitenhuis. Bewoners van grote steden in Oekraïne en Rusland hebben vaak zo’n datsja buiten de stad.
Mama Tanja hebben we ontmoet tijdens het maken van de documentaire. Ze woonde met twee gezinnen in een klein flatje en ging vaak naar haar datsja. Wij mochten mee met deze bijzondere vrouw. Onze Datsja is een eerbetoon aan mama Tanja.
Waarom wilde jullie een tuin?
Voor Jet en Noël is het een plek om te ontdekken hoe alles groeit en vooral om te genieten van het buitenleven. Roel volgt het liefst een natuurlijke gang van zaken. Met een samenspel van gewassen, planten en bloemen die elkaar ondersteunen. Ook schuilplekken voor padden en egels en bloemen voor bijen ontbreken niet in de tuin.
Hoe pak je een nieuwe gezamenlijke tuin aan?
Het is een kwestie van samenwerken, vertelt Roel. Hij wilde graag organische vormen. Een pad dat vloeiend door de tuin meandert, brede stroken waar je in een keer ziet wat er allemaal groeit. Jet en Noël hebben een eigen plek binnen de tuin, met groenten die Noël thuis kweekte en waar geen onkruid tussen komt.
Wat zijn inspiratiebronnen voor de tuin?.
Roel kwam al vroeg in aanraking met tuinieren op de volkstuin van zijn opa in Wassenaar, waar hij als kind logeerde en de worteltjes mocht oogsten. Het vormde mede de basis voor de Groene Lunet samen met ander elementen zoals de Engelse landschapstuin, met z’n ongedwongen sfeer en gebruik van natuurlijke materialen. Ook fenomenen zoals het voedselbos en combinatieteelt speelden een belangrijke rol bij de aanleg van de tuin.
Wat is jullie tuintip?
“Genieten van je tuin”, zegt Jet. Maak het niet je werk, maar ontspan. Zoals mama Tanja zei: ‘If you’re gappy, you’re gappy’. Wij zijn happy op de tuin.

2. Groene Digitips

Groene Lunet Digitaal
Op internet verschijnen steeds meer handige apps en programma's voor tuinliefhebbers. Marjolein Starreveld (tuin 42) zocht er een paar voor ons uit.
Engelse landschapstuinen
Voedselbos
Alles over het voedselbos in Rijnvliet, de nieuwste wijk van Utrecht. Een bezoek zeker waard
Combinatieteelt
Boeren, bodem en diversiteit

Heb je ook tips voor een leuke website of app over tuinieren?
Stuur ze naar Marjolein Starreveld en dan plaatsen we ze in een van de volgende Nieuwsbrieven

3. Terugblik op eerste 3e zaterdag

Het moest even op gang komen, maar daarna werd het een gezellige ochtend op de eerste keer, dat we de derde zaterdag van de maand op de agenda hebben gezet.
Helena Saroyan (tuin 47) gaf uitleg over haar visie op tuinieren en Arnout Schaap beantwoordde vragen over de Marsmodule op ons tuinenpark. Leden hadden de gelegenheid om iemand van het bestuur of de tuincommissie aan te spreken of advies te vragen aan ervaren tuinders over allerlei tuinzaken. En er was natuurlijk koffie.
Conclusie: geslaagd, maar het moet nog groeien. Volgende keer weer (op zaterdag 21 mei van 10 - 12.30 uur)
IMG-20220417-WA0000
Arnout Schaap geeft uitleg over de module voor het Mars ruimtestation, als onderdeel van de festiviteiten voor 900 jaar Utrecht

4. Plantenruilbeurs op derde zaterdag (21 mei)

plantenmarkt
  • Gezaaid en nu te veel plantjes over? Zin in wat nieuws in de tuin?
  • Maak een ander blij met planten en zaden die jij overhebt.
  • Iedereen kan planten en zaden neerzetten en andere uitkiezen.
amelishof

5. Gasten in het bijenhotel

Bijenhotel
Naast de prachtige bijenstal is er ook plek voor wilde bijen op de tuin in het bijenhotel.
Meer weten over de gasten van dit hotel? Je leest het op Bestuivers

6. En verder

Volgende tuinbeurt zaterdag 7 mei
De eerst volgende tuinbeurt is op zaterdag 7 mei van 10 - 12.30, uiteraard met koffie of thee. Je hoeft je niet op te geven. Per kalenderjaar moet je twee keer meewerken.
Excursie naar Amelishof
Voor de excursie naar de Amelishof op 11 juni hebben zich 9 mensen opgegeven. Wil je ook nog mee, dat kan. Kijk in de Nieuwsbrief van april.
Nieuwsbrief in de spam?
105 mensen hebben zich geabonneerd op deze Nieuwsbrief, maar 30% opent hem nooit. Kijk even in je spambox, als je hem niet hebt ontvangen.

email facebook website 
Email Marketing Powered by MailPoet