Knipsellunet

Nieuws van de Groene Lunet
mei 2021


Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
  1. Nieuwe toplaag op de paden
  2. Kennismaken met ....
  3. Tuintip van de maand
  4. Historie
  5. Uit de oude doos
  6. En verder

1. Nieuwe toplaag op de paden

In de afgelopen weken heeft aannemer Jos Scholman de paden op ons tuinenpark onder handen genomen. De paden zijn van ternair zand en hebben een mooie natuurlijke uitstraling. Maar ze zijn kwetsbaar voor fietswielen bij dooi of na langdurige regenval. Neem dan liever de fiets aan de hand mee naar je tuin.

2. Kennismaken met Helena Saroyan (tuin 47)

Tekst: Marjolein Starreveld (tuin 42)
Helena
Lid van de Groene Lunet sinds
2021
Waarom wilde je een tuin?
Ik had vroeger samen met de kinderen een biologisch dynamische tuin in Driebergen. Eten uit de natuur vind ik fijn. Biologische geteelde groenten geven meer levenskracht. En met een eigen tuin heb je ook de ruimte om te experimenteren met nieuwe groenten.
Hoe bevalt het?
Ik ben heel blij met deze tuin en de fijne kas die er al op stond. Naast mijn drukke baan kom ik graag in de tuin en ik merk dat ik er steeds meer tijd voor vrij maak.
Met wie zorg je voor je tuin?
Ik doe het zelf en nodig vrienden uit. We helpen elkaar met onze tuinen en wisselen kennis uit. Het is een heerlijk dagje samen werken.
Wat is de trots van je tuin?
Mijn eigen vijg. Hij heeft 5 jaar op het balkon overleeft. Samen met frambozen en bessen in potten. Nu krijgen ze eindelijk weer de ruimte.
Tips voor het bestuur
De kwaliteiten van de tuinders onderzoeken. Iedereen heeft een eigen verhaal en vaardigheden. De een weet alles van fermenteren een ander zal je veel over bomen of bijzondere kruiden kunnen vertellen. Yoga kun je ook fijn buiten geven. Er zo veel mooie mogelijkheden om activiteiten te organiseren en elkaar beter te leren kennen.

3. Tuintip van de maand

Deze keer natuurlijk een tip van Helena (tuin 47)
Verbeter je bodem met bodembacteriën en mycorrhirza sporen. Zo krijgt elke bodemlaag wat het nodig heeft. Een voedzame bodem geeft gezonde planten. Ik gebruik BIO Sannie.

4. Historie

ingang oude tuin
Het tuinenpark van De Groene Lunet is aangelegd in 1993 en 1994. Daarvoor zat de vereniging op een terrein aan het Houtensepad op 200 meter van de huidige locatie.

We moesten daar weg, omdat de gemeente er woningen wilde bouwen. Het enige wat nog herinnert aan het oude tuinencomplex zijn dit rijtje bomen op de punt van het voormalige terrein. De redactie is eens gaan snuffelen in oude archieven en heeft gesproken met Hans Wassink, de voorzitter uit die periode. We hebben de informatie van die eerste woelige jaren van onze vereniging op de website geplaatst. Kijk maar eens op. www.degroenelunet.nl/historie
Wat we niet konden vinden, waren foto's van de periode voor de verhuizing. Mocht iemand ons daar aan kan helpen, laat dat dan weten.

5. Uit de oude doos

In 1994 werd het huidige terrein van De Groene Lunet opgeleverd. Op deze foto van september 1993 zie je dat de werkzaamheden in volle gang zijn. Het huisje staat er al.
Scan0002

6. En verder

Entreegebied
Als je ons tuinenpark op komt zie je links de heemtuin. Deze wordt onderhouden door Jopie Elings (tuin 40). Mocht je plantjes over hebben en je denkt dat ze daar misschien een plekje kunnen krijgen, overleg dan eerst even met Jopie of zet ze in een potje in de entreetuin. Dan kijkt Jopie of ze bij het ontwerp passen. Zo niet, dan zie je ze terug op de Weggeeftafel.
Wist je dat ....
ons tuinenpark aan de kant van het spoor 2 meter boven NAP ligt en bij het fietspad 3 meter.

email facebook website