Knipsellunet

Nieuws van de Groene Lunet
juli 2021


Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
  1. Slakken
  2. Kennismaken met ....
  3. Tuintip van de maand
  4. Ringslang
  5. Strook Engelsmanplaat
  6. En verder

1. Slakken

Dit jaar is het weer flink raak met slakken in de tuin. We vonden een interessant artikel "Zo bestrijd je slakken in de tuin" op de website van het consumentenprogramma Radar. Wie weet, staat er nog iets in, waar je wat mee kan.

2. Kennismaken met Jeroen Bezemer (tuin 8) en Arjan Deus (tuin 50)

Tekst en foto's: Marjolein Starreveld (tuin 42)
Jeroen_Arjan_tuin8_juli2021
Lid van de Groene Lunet sinds
Jeroen kreeg tuin 8 in 2018 en ging meteen samen met Arjan aan de slag. Een jaar later kwam tuin 50 erbij op naam van Arjan.
Waarom wilde jullie een tuin?
Het balkon van Jeroen was ontploft tot groene oase met eetbare planten. Hoog tijd voor een eigen moestuin. Dat werd tuin 8. Het onderzoek naar eetbare planten kon beginnen.
Hoe bevalt het?
De tuin haalt je uit je hoofd waar je de hele dag mee werkt. Zaaien, alles zien groeien en opkomen is zo’n wonder. Je eetpatroon veranderd erdoor. Het is de tuin die de maaltijd bepaald. ’s Morgens snel wat vers fruit halen voor ontbijt is zo’n luxe.
Hebben jullie een taakverdeling voor de tuinen?
We doen het allemaal samen. Tuin 8 is meer de ‘productietuin’ waar we eetbare groenten kweken en tuin 50 is een weelderige pluktuin.
Wat is de trots van jullie tuin?
Dat wisselt per jaar. Dit jaar zijn het de kolen en aardbeien in de bakken op tuin 8 en de prachtige pruimenboom op tuin 50. En natuurlijk de kas die Jeroen met planten en bloemen heeft beschilderd met kassewit tegen de grootste hitte.
Hebben jullie nog tips voor het bestuur?
Een open tuindag waarbij je een rondleiding krijgt in elkaars tuin. Je kunt dan plantjes uitwisselen en tips en ideeën opdoen. En dat onder het genot van wat lekkere versnaperingen.

3. Tuintip van Jeroen en Arjan

jeroen_arjan_tuin50__juli20
Regel een structuur in jouw tuin die voor jou werkt. Bijvoorbeeld door bakken of vlakken met paden ertussen. Kijk voor handige afmetingen op Velt.
Groene ideeën of een geweldige tip? Stuur hem naar mstarreveld@gmail.com

4. Ringslang

Dat er ringslangen op ons tuinenpark zitten, wisten we al. We hebben zelfs een broeihoop voor slangen op ons tuinenpark. Maar Astrid (tuin 16) schrok toch behoorlijk toen ze een slang op haar tuin aantrof, die verstrikt zat in een net. Was het een giftige adder? Buurman José wist gelukkig dat het een ongevaarlijke ringslang was. Samen hebben ze het dier heelhuids uit zijn benarde situatie kunnen redden.

5. Strook Engelsmanplaat

strook engelsmanplaat
Tussen het spoor en de huizen aan de Engelsmanplaat ligt een strook gemeentegrond van 300 meter lang, die door De Groene Lunet wordt onderhouden. We hebben daar 20 verschillende fruitbomen van oude rassen geplaatst. En we maaien daar alleen de wandelstroken en de wadi en laten de rest zoveel mogelijk met rust. Als beloning is daar een prachtige variëteit aan bloemen en planten ontstaan. Zelfs soorten, die je hier niet zou verwachten. Wie weet zie jij ook een pareltje: laat het ons weten. Echt een wandeling waard.

6. En verder

Tuinbeurt zaterdag 3 juli
Eindelijk weer een normale tuinbeurt
Zaterdag 3 juli van 10 - 12.30, uiteraard met koffie of thee. Je hoeft je niet op te geven.
Algemene Ledenvergadering
De Algemene Ledenvergadering (ALV) is de plaats, waar de leden invloed kunnen uitoefenen op het beleid van het bestuur. Dit jaar staat de vergadering gepland voor donderdagavond 4 november. Zet hem vast in je agenda.
Accu gereedschap
De accu grasmaaier, heggenschaar en kettingzaag zijn binnen en voldoen erg goed. De accu bosmaaier wordt nog na geleverd. De apparaten zijn voor algemeen gebruik, maar leden mogen ze lenen als er iemand van de tuincommissie of het bestuur aanwezig is.
Geen nieuwsbrief in augustus
Vanwege vakantie verschijnt er in augustus geen nieuwsbrief. Er is dan ook geen tuinbeurt.

email facebook website