Knipsellunet

Nieuws van de Groene Lunet
augustus 2021


Beste lezer,

In deze nieuwsbrief:
  1. Toch een Nieuwsbrief?
  2. Kennismaken met ....
  3. Tuintip van de maand
  4. Tuinfeest 28 augustus
  5. Een boom heb je niet alleen
  6. En verder

1. Toch een Nieuwsbrief?

Vorige maand schreven we dat er in augustus geen Nieuwsbrief zou uitkomen. Dat moet zijn september en oktober. De volgende Nieuwsbrief krijg je dus in november. In de tussentijd informeren we je via de mail als er wat te melden is.

2. Even kennismaken met droomtuin 43 van Marieke van Zutphen

Een wandeling door de tuin van Marieke is een ontdekkingstocht door een paradijs van bloemen. De prachtigste kleuren en heerlijkste geuren komen je tegemoet.
Tekst en foto's: Marjolein Starreveld (tuin 42)
beeldNB_augustus
Lid van de Groene Lunet sinds 2010
Marieke kon niet wachten tot de winter voorbij was om aan het echte werk te beginnen. Ondanks dat de tuin flink wat achterstallig onderhoud had, voelde het meteen goed op de Groene Lunet. Samen met haar vader werd de tuin systematisch ontdaan van al het kweekgras en onkruid.
Waarom wilde je een tuin?
Het tuinieren zit bij ons in de familie. Van jongs af aan was ik al bezig met bloemen en planten.
Ik wilde al heel lang een tuin en begon in Lunetten fanatiek met moes-tuinieren. Maar geleidelijk ben ik overgegaan op bloemen. Ik woon iets verder weg en een moestuin is zo gevoelig voor slakken heb ik gemerkt. Ik heb nog wel fruit in de tuin gehouden zoals een vijg, appelbomen en frambozen.
Heb je een werkschema voor de tuin?
De periode van februari t/m juni vind ik het meest intensief qua onderhoud. Daarna gaat het meer vanzelf en heeft het onkruid weinig ruimte omdat ik zorg dat er geen kale plekken in de tuin zijn. Dat helpt trouwens ook goed tegen de droogte. Ik zaai thuis voor en laat de planten groeien totdat ik denk dat de slakken ze niet meer opeten. De bodem laat ik in het voorjaar vooral met rust om te zien wat er allemaal op komt. Daarna heb ik in de zomer een prachtig bloeiende pluktuin.
Wat zijn je favorieten en waar haal jij inspiratie uit?
De Amerikaanse zijdeplant vind ik prachtig, maar ook mijn vijgenboom met heerlijke vruchten ben ik trotst op. Mijn moeders tuin is een belangrijke inspiratiebron. En sinds een paar jaar de tuinen van tuinarchitect Piet Oudolf. Ik werk als vrijwilliger in de Vlinderhof in het Maximapark.
amerikaan
Heb je tips en ideeën voor het bestuur?
Een zadenmarkt lijkt me een goed idee. Bijvoorbeeld op een zaterdagmiddag waarbij je stekjes en zaden uitwisselt en dan met wat lekkere hapjes en een drankje.

3. Tuintips van Marieke

- Een bezoek aan de Vlinderhof in het Maximapark is in alle jaargetijden de moeite waard.
Het bloeiende assortiment van de tuin vind je op planten in de Vlinderhof
- Goede kwekers voor planten op de zaterdagse bloemenmarkt zijn kwekerij De Beeksterhof en kwekerij Giesbergen.
Groene ideeën of een geweldige tip? Stuur hem naar mstarreveld@gmail.com

4. Tuinfeest 28 augustus

Tuinfeest2021
Vorig jaar kon het niet doorgaan. Jammer, want het jaarlijkse tuinfeest is altijd weer een leuk moment om je medetuinders te ontmoeten.
Maar zaterdag 28 augustus gaat het weer gebeuren. Vanaf 17.00 uur zijn jullie allemaal welkom. Voor onze nieuwe leden, die dat nog niet weten: we vinden het leuk als je wat te eten mee neemt: een salade, een toetje.
Het bestuur zorgt voor de barbecue en voor fris, bier en wijn.

5. Een boom heb je niet alleen

Op een aantal tuinen staan een of meer bomen. Soms stonden ze er al toen de tuinder lid werd, maar het komt ook voor dat leden bomen op hun tuin planten. Vaak zijn dat dan fruitbomen.
Maar bomen worden groot en voor je het weet te groot. Ze verliezen hun vorm, werpen schaduw op de buurtuinen of laten takken vallen.
Een boom is dus geen zaak van de eigenaar alleen. Daar komt bij dat bomen, die een stamdiameter hebben van 15 cm niet gekapt mogen worden zonder vergunning van de gemeente. En de gemeente heeft alle bomen in de stad in kaart gebracht en ziet dus meteen als er een weg is.
Voorkomen is dus beter dan genezen. Of anders gezegd: het is verstandig om bomen op tijd te snoeien of te verwijderen voor ze te groot zijn. En dat moet oordeelkundig en in de juiste periode gebeuren.
De Tuincommissie gaat de komende tijd inventariseren welke bomen er op ons tuinenpark staan en in welke staat ze verkeren. Ook horen we graag van onze leden of ze hulp nodig hebben bij het onderhoud van hun boom of dat ze hinder ondervinden van bomen op een andere tuin. Tenslotte:
1. Tuinders zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van bomen op hun tuin en zorgen ervoor dat de buurtuinen geen schaduw of andere hinder ondervinden van hun bomen.
2. Neem contact met de tuincommissie op als je hulp nodig hebt bij het snoeien of verwijderen van een boom. Daar kunnen kosten mee gemoeid zijn.
3. Voor het verwijderen van bomen met een stamdiameter van meer dan 15 cm is een vergunning van de gemeente nodig.
3. De Tuincommissie kan tuinders sommeren om onderhoud aan hun bomen te plegen.

6. En verder

Tuinbeurt zaterdag 4 september
De eerst volgende tuinbeurt is op zaterdag 4 september van 10 - 12.30, uiteraard met koffie of thee. Je hoeft je niet op te geven. Per kalenderjaar moet je twee keer meewerken.
Algemene Ledenvergadering
De Algemene Ledenvergadering (ALV) is de plaats, waar de leden invloed kunnen uitoefenen op het beleid van het bestuur. Dit jaar staat de vergadering gepland voor donderdagavond 4 november. Zet hem vast in je agenda.

email facebook website