Interview met een nieuwe tuinder: liefde, aandacht en schapenwol

Liefde, aandacht en schapenwol
Ontmoeting met de nieuwe tuinders van nr. 77

De kleinste tuintjes op de Groene Lunet zijn 25 m2. In tuin 77 kun je dit jaar Nathalie, Eric en Lola tegenkomen. Nathalie vertelt hoe ze terecht zijn gekomen op de Groene Lunet.

    .        

Nathalie en Lola                           De bijenhotels van Lola

Hoe zijn jullie op de Groene Lunet belandt?

In Amsterdam hadden we een grote tuin waar ik ben begonnen met de methode makkelijke moestuin’. Je tuiniert in bakken en via de app krijg je door wanneer je iets moet planten, stekken en oogsten. Superhandig voor beginnende tuinders.

We zijn naar Lunetten verhuisd waar de tuin niet zo groot is.
Ik wilde graag groenten, kruiden en bloemen verbouwen en ontdekte de Groene Lunet.
Tijdens ‘Gluren bij de buren’ vorig jaar zijn we langs geweest om te zien wat voor mensen er op dit parkcomplex een tuin hebben. Dat zag er prima uit. Lola heeft toen enthousiast staan dansen.

De tuin staat er goed bij ondanks de regen en de slakken, ben je geboren met “groene vingers?”

Dat wordt wel door iedereen om me heen gezegd. De liefde voor tuinieren zit wel in mijn genen. Ik krijg zelf steeds meer de smaak te pakken. Ik heb wel een plan gemaakt voordat we de tuin zijn gaan inrichten.

Wat had je voor plan?

Ik heb de tuin opgedeeld in 7 vakken van 1 x 2,5 m. Het zijn allemaal verschillende veldjes. Ik heb een bonen- en maisveld – theeveldje met kamille, citroenmelisse, verveine en dropplant – een blad/knolveld en een wortelveld. En een vak met aardbeien, bessen en framboos.
In de planning staat een Mexicaanse pompoen en bolcourgetteveld, dat zijn struikachtige planten en worden niet zo groot. O ja, en bloemen mogen ook niet ontbreken.


Dat klinkt ambitieus, hoe krijg je het allemaal voor elkaar?

Ik kom vaak langs met Lola die dol is op de bloemetjes, aardbeien en bieslook. Eric komt mee voor het powerwerk. En ik heb me verdiept hoe je slakken kunt bestrijden.

Wat is je remedie tegen de slakken?

“Liefde aandacht en schapenwol”, zegt Edith die langskomt.
Inderdaad veel schapenwol. Maar ik heb ook nematoden gesproeid die slakkeneitjes opeten, biervallen ingegraven en plastic flessen om de plantjes gezet.  Ik kom ook bijna elke avond langs om de slakken te rapen. 

We hebben al heerlijk paksoi gegeten en kamillethee gedronken. Inmiddels zijn de bieten ook al lekker groot. 

Wat doe je met oogst waaraan geknabbeld is door rondscharrelende diefjes?

Daar heb ik wel een goeie tip voor, nl. baking soda. Een schepje baking soda in een liter water, 15 minuutjes de groenten erin en klaar ben je. Het is trouwens een goed idee om dit met bespoten groenten uit de supermarkt te doen. Het helpt tegen pesticiden.

Wat vind je het leukst op de tuin?
De betrokkenheid van iedereen. Je krijgt goeie tips en hulp, oogst wordt gedeeld. Zo kreeg ik van de Marokkaanse buren bosui en munt aangeboden. Hij had meer dan genoeg en vertelde me ook nog dat je in zomer muntthee drinkt en in de winter shiba-thee. Dat is in het Nederlands Anselmkruid.

Heb je nog tips voor de vereniging?

Misschien voor de tuinbeurten klussen voor kinderen erin zetten en daar gereedschap voor aanschaffen. Dat maakt het makkelijker voor de ouders om te komen. Je kunt bijvoorbeeld onkruid wieden en dan met kleine kruiwagentjes wegbrengen. Dat vinden de kids zeker leuk om te doen!

Tekst en beeld Marjolein tuin 42