Interview met onze imker: Het zoemt in de bijenstal

De bijen zijn de afgelopen tijd bij mooi weer alweer volop wezen vliegen om stuifmeel en nectar te het halen. Ze vliegen nu voornamelijk op fruitbomen en in juni zullen ze vooral nectar halen uit de lindebomen bloesem.

Ik heb op dit moment minder bijenvolken dan in eerdere jaren, van de 6 volken die de winter ingingen zijn er helaas 4 gestorven. De reden van deze wintersterfte is met name de varroa mijten die op de bijen zitten. Die mijten dragen een aantal virussen bij zich waardoor de bijen zwakker worden en niet lang genoeg leven om de winter door te komen. Gelukkig doen de 2 overgebleven volken het erg goed. Eén ervan staat in mijn bijenstal en de andere op het natuureiland in het Beatrixpark. Doordat ik minder volken heb zal ik ook minder honing kunnen slingeren dit jaar, waarschijnlijk ook maar 1 keer in juli en niet ook al in mei zoals in eerdere jaren. Het komende bijen seizoen zal ik me richten op het weer vermeerderen van het aantal volken door een aantal ramen broed met bijen in aparte kastjes te doen, waarin die bijen dan zelf weer een nieuwe koningin zullen maken.

  

foto: Marijn Meijer.                      foto: Arthur Puls

Het volk in m’n bijenstal is een zachtaardig en groot volk van het Carnica ras. Kom gerust eens langs om de bijen te komen bekijken.

Jochem Hogenhuis, imker Groene Lunet