Leve de loodglansslak!

Hoe kom ik van slakken in mijn groentetuin af?

Eigenlijk is dat geen eerlijke vraag, want we hebben het aan onszelf te danken dat we zoveel slakken in de tuin hebben. Veel slakken eten namelijk liefst helemaal geen groene planten, maar eerder dode bladeren, schimmels of algen: ze kunnen namelijk niet tegen de vies smakende chemische verdediging die veel planten in hun bladeren stoppen. Maar doordat wij onze groenten zo hebben gekweekt dat die chemische verdediging eruit verdwenen is (en de plant dus ook voor ons niet meer bitter smaakt) hebben we ze ook lekkerder voor slakken gemaakt. * 

Maar als je dan toch slakken wilt weren, kun je dat het beste doen door de tuin aantrekkelijker te maken voor de natuurlijke vijanden van slakken (loopkevers, zanglijsters, egels).

Een onverwachte natuurlijke vijand is het loodglansslakje. Deze slakkensoort is bijzonder, want ze eten graag slakkeneitjes in plaats van groene plantendelen. Je vindt de loodglansslak net als andere slakken onder stenen of bloempotten.

*Gebruik in geen geval slakkenkorrels: deze zijn, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, helemaal niet natuurvriendelijk, want ze maken bijna alle weekdieren en wormen in je tuin dood.

*bron: Naturalis