Nieuws

LET OP: Vanaf mei 2020 vind je het meest actuele nieuws in de maandelijkse nieuwsbrieven. Op deze pagina komen alleen de wat uitgebreidere berichten.

1 juli 2020  Een van onze tuinders in het nieuws UITagenda juli/augustus 2020

2 mei 2020 Demonstratie bijenkast

In het weekend van 2 mei heeft een van onze imkers, Jochem Hogenhuis, bij de entree van ons complex aan de rechterkant een bijen demonstratie kast geplaatst.

Dit is een kast met een klein zachtaardig bijenvolkje erin, waarbij de bijenwas raten aan beide kanten van achter glas bekeken kunnen worden. Zo kun je bv als je goed kijkt de koningin zien lopen. Alle volwassenen zijn vrij om de houten deurtjes aan weerszijden voorzichtig te openen en te gaan kijken. Voor kinderen is  dit alleen onder begeleiding van een volwassene toegestaan. Verder is het essentieel dat je heel rustig beweegt als je in de buurt komt van de demonstratie kast. Bij snelle, abrupte bewegingen kunnen bijen in de stress schieten en tot steken over gaan. Mocht je vragen hebben of het leuk vinden om wat toelichting te krijgen bij wat je zoal kan zien, voel je vrij om contact op te nemen met Jochem Hogenhuis, 06-2199 6762 of jhogenhuis@hotmail.com

5 maart 2020 Coronavirus

Ook de Groene Lunet ontkomt er niet aan om maatregelen te nemen om de verspreiding van het corona-virus te beperken. Tenzij de overheid anders besluit, kunt u gewoon op uw tuin tuinieren. Het bestuur stelt de volgende regels

  1. De tuinbeurt van zaterdag 4 april komt te vervallen
  2. De toiletten worden tot nader order afgesloten
  3. Desinfecteer handvaten van kruiwagens, watertappunten, enz voor en na gebruik (zelf desinfectans meenemen)
  4. Houdt ten alle tijden 1,5 meter afstand van elkaar

17 maart 2020  Zo gaat het nieuwe toegangsbord eruit zien

Binnenkort krijgen we naast de ingang van ons tuinenpark een nieuw toegangsbord . Hiernaast zie je hoe het bord er uit gaat zien. Het komt je misschien bekend voor en dat kan ook, want het is ontworpen in de huisstijl van de gemeente Utrecht. Veel volkstuinverenigingen krijgen er een en verder kom je ze tegen bij de landgoederen (Amelisweerd en Rhijnauwen) en de parken in de stad.

 

 

 

11 maart 2020  Nieuwe slangenhoop

 

Hein en Teun (van de tuincommissie) hebben vandaag een slangenhoop gemaakt van paardenmest, bladeren en takken. Naast het beestjesbos, de bijentuin, de valkennestkast en het insektenhotel, is dit de nieuwste aanwinst om ons tuinenpark diervriendelijker te maken. En een stap op weg naar het verkrijgen van het keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Met dank aan de Natuurgroep Lunetten voor het leveren van een deel van de materialen.

 


27 juli 2019  Honing slingeren

In deze fotorapportage zie je Jochem, een van onze imkers, bezig met het honing slingeren ofwel het uit de honingraten verwijderen van de honing. Een secuur werkje, maar daarna heb je dan ook wat. Wil je een potje honing van ons eigen tuinenpark kopen, stuur dan een mail naar Jochem.

18 juli 2019 OBS de Klim op bezoek

Kinderen van de openbare basisschool de Klim uit Lunetten wilden meer weten van hoe bijen leven. Ludy, een van onze imkers, vertelde er alles over. En de kinderen vonden het geweldig.

 

 

 

13 juli 2019 Insektenhotel

Vanmiddag hebben we een insektenhotel gebouwd. Het moet een heerlijke plek worden waar allerlei soorten insecten, slakken, kevers en wie weet wat nog meer, zich thuis kunnen voelen.  Het insektenhotel is een volgende stap in het plan om ons tuinenpark nog milieuvriendelijker te maken. We hopen hiermee in 2020 het keurmerk Natuurlijk Tuinieren van de AVVN te krijgen. De aanschaf van materialen is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Provincie Utrecht (project Groen aan de Buurt).

Het resultaat mag er zijn. En we hadden een gezellige middag. Een van onze leden had een heerlijke Bulgursalade gemaakt met gevulde druivenbladeren. Echte verwennerij voor bij de noeste arbeid.

 

 


21 mei 2019 Sedumdak op het verenigingsgebouw

Hoera, we hebben een sedumdak op het verenigingsgebouw! Dit project is onderdeel van de plannen van de Groene Lunet om het keurmerk Natuurlijk Tuinieren te krijgen. Onder leiding van Jochem van de tuincommissie is het werk vakkundig gedaan. En zo draagt onze vereniging weer een steentje bij aan een beter klimaat.

7 maart 2019 Beestjesbos
Tijdens de ALV van 7 maart 2019 konden de leden een maquette bewonderen gemaakt door ons lid Christa. Hierop is duidelijk te zien hoe het beestjesbos naast de ingang eruit gaat zien.

 

 


23 februari 2019 Valkennest

Van enthousiaste leden moet je het hebben, zo blijkt hier maar weer eens. Ons lid Durk heeft een valkennest gemaakt dat vandaag door Durk, Hein, Alice, Fons en Inge aan de lichtmast in tuin 52 is bevestigd. Nu is het wachten op de eerste valk, die hier haar eieren wil gaan leggen. Valken zijn grote liefhebbers van woelmuizen. En laten we er daar nu genoeg van hebben op ons tuinenpark. Valk blij, tuinders blij.

16 februari 2019 Start aanleg vogelbos
Vandaag zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de aanleg van een vogelbos bij de ingang van ons tuinenpark. De eerste stap is het aftoppen van de boom en het schillen van de bast onder aan de stam. De waaghalzen op de foto’s, die het werk deden zijn Hein en Fons. De boom zal langzaam sterven, maar tegelijk een nieuw thuis vormen voor insecten en spechten. De takken van de boom gebruiken we weer voor de aanleg van houtstruweelbosjes, waar zich weer andere dieren in kunnen nestelen. Deze actie is onderdeel van het project Natuurlijk Tuinieren.

Kijk voor oudere berichten in het Nieuwsarchief