Met dank aan Christa (tuin 9) voor het uitschrijven van het recept van Ajse:
We zouden de gevulde wijnbladeren eigenlijk sarma moeten noemen, dolma is gevulde groente, paprika of zo, sarma gevulde bladeren, druivenbladeren of koolbladeren
Ingrediënten
Ui (4 stuks), tomaat (2 stuks), druivenbladeren, tomaten puree, hete paprika puree (satja, eventueel te vervangen door een ander heet ingrediënt ), zwarte peper, kruiden (bijvoorbeeld verse peterselie), zout, olie, rijst (eventueel voorgekookt), bulgur.
Bereiding
Stap 1 en 2 kunnen van tevoren worden uitgevoerd. Waarschijnlijk stap 3 ook wel.
- Breng water met zout aan de kook. Kook nu de druivenbladeren kort, als de kleur veranderd uit het water scheppen.
- Snijdt de uien en tomaten fijn. Bak de uien in ruim olie en voeg de tomaten toe, als de uien glazig zijn geworden. Goed blijven roeren en enige tijd laten garen. Indien te droog, dan wat (kokend) water toevoegen. Voeg dan zout toe, tomaten puree en hete paprika puree. Goed doorroeren. Dan bulgur en/of witte rijst toevoegen en kokend water. Goed roeren en als de bulgur gaar is als laatste de verse kruiden (peterselie) toevoegen. Dan kan de pan van het vuur. Al roeren bepalen of de dikte goed is en zo nodig nog kokend heet water er bij.
- Nu kunnen de dolmas worden gerold. Zie de foto’s.
- Leg een gekookt druivenblad met de onderkant boven voor je op tafel, met de steel naar je toe.
- Schep er een klein beetje vulling op en maak daar met je vingers een langwerpig hoopje van, dat in de breedte op het blad ligt.
- Vouw de stukjes naast de steel over de vulling.
- Vouw daarna de zijkanten van het blad over de vulling.
- Vervolgens strak
- Stapel alle rolletjes in een pan. Meng water met tomatenpuree en voeg dat er bij. Dek de dolmas af met een omgekeerd bord, in plaats van een deksel op de pan. Kook nu de dolmas nog ongeveer een uur.