Recept de Groene Chef: Plaattaart met paardenbloemblad & verse geitenkaas

Dit keer een recept met een bloem die we volgens mij allemaal wel in onze tuin hebben staan. De paardenbloem. De hele plant tot en met de wortel is eetbaar. Alleen het groene deel van de bloemkop is bitter. In Frankrijk wordt het paardenbloemblad dan ook gewoon verkocht als sla. Vooral de jonge blaadjes zijn lekker.  Het wordt ook wel molsla genoemd. Als ze namelijk door een molshoop worden afgedekt  worden ze gebleekt en zijn ze nog zachter van smaak. Van de ongeopende bloemen kun je ook kappertjes maken. 

Plaattaart met paardenbloemblad & verse geitenkaas 

Voor de vulling:

  • 300 gram paardenbloemblad
  • 100 gram crème fraîche
  • 3 eieren
  • zeezout en versgemalen
  • zwarte peper
  • 1 blik of pot (ca. 300 gram
  • uitlekgewicht) artisjokharten,
  • liefst op olijfolie
  • 70 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 gram verse geitenkaas
  • handvol (ca. 10 gram) wilde-marjoleinblad of andere verse kruiden
  • Evt. Wat gele paardenbloemblaadjes om de taart mee af te garneren als hij uit de oven komt.

Voor de bodem:

  • 8 plakjes (a 45gram) roomboterdiepvriesbladerdeeg, ontdooid.
  • En een beetje bloem.

Bereiding:

  • Bestuif het aanrechtblad met wat bloem. Leg de 8 plakjes op elkaar en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van ongeveer 22 bij 35 centimeter
  • Bekleedt een ingevette bakplaat met het uitgerolde bladerdeeg. En prik de bodem overal in met een vork.
  • Bak de bodem af op 180° C in ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Maak de vulling terwijl de bodem  voorbakt. Blancheer de hele paardenbloembladeren 3 minuten in een pan met goed gezouten, kokend water. Laat goed uitlekken en knijp het vocht er een beetje uit.
  • Roer in een kom de crème fraîche los met de eieren. Breng op smaak met zout en peper.
  • Druk de artisjokharten voorzichtig uit tot platte rozen.
  • Bestrooi de voorgebakken deegbodem met Parmezaanse kaas en verdeel de artisjokken en het paardenbloemblad erop. Giet het eiermengsel ertussen en verdeel ook de geitenkaas. Bestrooi met de helft van de marjolein.
  • Schuif de taart terug de oven in en bak hem nog 20 minuten op 180 °C, tot het deeg goudbruin is en de vulling net gestold. Bestrooi met de rest van de marjolein.

Eet smakelijk!