Tijd voor rabarber!
Ik ben zelf dol op rabarber. Ook lekker rauw in dunne reepjes, aangemaakt met een beetje peper en zout. Met bijvoorbeeld raapstelen, verse geitenkaas en hazelnoten.
Deze keer twee recepten: Rabarber basilicumlimonade en rabarber crumble met aardbeien en custard. (uit het Veldkeuken kookboek)
Rabarber basilicumlimonade
Zoetzure rabarber combineert goed met kruidige basilicum. In plaats van basilicum kun Je munt, tijm, rozemarijn of Citroenmelisse gebruiken.
Ingrediënten voor ongeveer 1 liter:
- 200 g rabarber, in stukjes
- 75 g kristalsuiker
- 600 ml water + 500 ml extra
- 2 limoenen, voor 50 ml versgeperst
- Limoensap + geraspte schil
- 100 ml versgeperst citroensap (1-2 citroenen)
- Verse basilicumblaadjes.
Bereidingswijze:
Breng rabarber, suiker en 600 ml water aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Neem van het vuur en voeg het limoensap, de rasp en nog 500 ml water toe. Laat afkoelen. Zeef het vocht en meng het citroensap erdoor. Serveer in glazen met ijsklontjes en een paar basilicumblaadjes. Je kunt de overgebleven limonade het beste in de koelkast bewaren.
Rabarber crumble met aardbeien en custard
Ingrediënten voor de bodem:
- 100 g boter
- 150 g suiker
- 150 g ei (ongeveer 3 eieren)
- 100 g bloem
- Snuf zout
- 1 tl geraspte citroenschil
- 1 tl bakpoeder
- 35 g amandelmeel (of gemalen amandelen)
- 35 g yoghurt
- 60 g suiker
- 1½ el maïzena
- 400 g rabarber, in stukjes gesneden van ongeveer 2 cm
- Rasp van 1 sinaasappel
Ingrediënten voor de kruimellaag:
- 130 g boter
- 130 g bloem
- 130 g suiker
- Een snuf zout
- 30 g havermout
- 30 g geschaafde amandelen
Ingrediënten voor de custard:
- 250 ml room
- 250 ml melk
- 1 vanillestokje
- 100 g suiker
- 30 g maïzena
- 5 eidooiers
- Een bakplaat van ongeveer 24 bij 35 cm
- Verwarm de oven voor op 180°C.
Bereidingswijze voor de bodem:
Klop de boter en de suiker romig met een mixer. Voeg één voor één de eieren toe. Meng de bloem met het zout, de geraspte citroenschil, het bakpoeder en het amandelmeel en spatel dat door het botermengsel. Roer er tenslotte de yoghurt doorheen. Bedek de plaat met bakpapier en verdeel het beslag erover. Meng 60 gram suiker met de maïzena en roer dit door de rabarberstukjes. Verdeel de rabarber over het beslag.
Bereidingswijze voor de kruimellaag:
Smelt de boter in een pannetje, meng de bloem met de suiker en het zout en roer de havermout en het amandel- schaafsel er doorheen. Wrijf er met je vingers kruimels van en verdeel deze over de taart.
Bak de taart een uur op 180°C. Controleer of het midden gaar is met een satéprikker, anders mag de taart nog 5 minuten langer in de oven.
Bereidingswijze voor de custard:
Verwarm de room en de melk met een gespleten vanillestokje op laag vuur tot het bijna kookt. Meng in een kom de suiker met de maïzena en klop daar met een garde de eidooiers doorheen. Vis het vanillestokje uit de room, schraap het merg eruit en roer het merg door de room. Giet de helft van de room bij het eimengsel en roer even door. Giet alles weer terug in de pan bij de overige room en verwarm het geheel op laag vuur tot het kookt. Laat een minuutje doorkoken en zet dan het vuur uit. Roer intussen constant goed met een houten spatel, vooral goed over de bodem van de pan. En wissel soms af met een garde om eventuele klontjes weg te werken. Giet de custard in een ondiepe bak of schaal om af te koelen. Dek de custard tijdens het koelen af met plastic folie om te voorkomen dat er een vel op komt.
Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt, anders stroomt het hete rabarbervocht over je handen! Snijd de taart in blokken en serveer met een gulle klodder custard.